Ajankohtaista: Långvikin kiinteistö on siirtynyt kotimaiseen hallintaan. Lue lisää.

Varaukset

Teimme varaamisen helpoksi.
Klikkaa, siitä se lähtee.

VIIKINGEISTÄ WELLNESSIIN

– LÅNGVIKIN KOKOUS- JA KYLPYLÄHOTELLIN HYVINVOINNIN HISTORIIKKI

Äkkiseltään voisi kuvitella, että wellness ja hyvinvointi tarkoittivat esimerkiksi 1800-luvulla melkoisen eri asioita kuin nykypäivänä. Katsaus Långvikin historiaan kuitenkin osoittaa, että alue on aina tarjonnut täydelliset puitteet aktiiviseen virkistäytymiseen, luonnossa rentoutumiseen sekä herkutteluun. Långvikin tarinaan mahtuu viikinkejä, suomalaisen historian suurmiehiä, itänaapurin sotaharjoituksia sekä maailman tunnetuin agentti. 

Suomen kansallishengen herättäjä, senaattori ja professori J.V. Snellman (1806-1881) oli tuttu kesävieras Långvikin lahden rannoilla jo toissa vuosisadalla. Viimeiset kaksitoista kesäänsä kansallisfilosofimme viihtyikin Kirkkonummen Tanskarlan kartanon mailla, samassa merenrantamiljöössä, jossa nyt sijaitsee Långvikin kokous- ja kylpylähotelli. Snellmanin aikoihin tarjolla ei ollut vielä golf-, beach volley- tai tenniskenttiä suppailumahdollisuuksista puhumattakaan. Filosofille riittivät aktiviteeteiksi uintiretket sekä rauhalliset kävelyt kauniista luonnosta nautiskellen. Puhdas ja raitis ilma tuulettivat ajatuksia ja antoivat energiaa, aivan kuten nykypäivänäkin.

Snellman ihastui myös meren läheisyyteen. Hän nautti kalastuksesta, ja filosofin pyytämät meren antimet ovatkin mainio esimerkki puhtaasta ja tuoreesta ruuasta, jonka ympärille Långvik Bistron ruokafilosofia rakentuu tänäkin päivänä. Meri näytteli Snellmanin vierailuissa muutenkin tärkeää osaa. Alkeellisesta tieverkostosta johtuen kätevin tapa saapua Långvikiin oli vuorolaiva. Samainen höyrylaiva kuljetti Snellmanin myös viimeiselle matkalleen, kun ylioppilaat hakivat ihailemansa suurmiehen juhlavin menoin kotiin Helsinkiin tämän kuoleman jälkeen. Nykyisin Snellmanin muistolaatta sijaitsee kylpylän etuoven viereisessä seinässä.

VIIKINKIVENEITÄ JA PANSSARIVAUNUJA 
Jo kauan ennen Snellmania meriteitse saapui vieraita myös hieman kauempaa. Ensimmäisen vuosituhannen päättyessä tanskalaisten vaikutus Lounais-Suomessa oli merkittävä. Tanskalaisviikingit pitivät Långvikin lahden rantaa tiettävästi maihinnousupaikkanaan keskiajan kynnyksellä. Koko Tanskarlan alueen nimen uskotaankin olevan viikinkien perintöä. Rantaan ankkuroitiin aluksia siis jo 1000 vuotta ennen 24-paikkaisen venelaiturin rakentamista, johon nykyajan vierailijat voivat veneensä pysäköidä.

Myös heti maailmansotien jälkeen Långvikin lahden rannikkoseutu oli kansainvälisen kiinnostuksen kohteena. Syyskuussa 1944 Tanskarlan väestö ja kotieläimet evakuoitiin, sillä alue siirtyi Neuvostoliiton haltuun osana Porkkalan vuokraamissopimusta. Tanskarlan kartanon pelloilla jylisivät panssarivaunut ja rynnäkkötykkien kovapanosharjoitukset. Asukkaat pääsivät palaamaan kotikonnuilleen tammikuussa 1956, ja ensimmäiset heistä saapuivat lahden jään yli hiihtäen.

KOP, KEKKONEN JA JAMES BOND
Suuruuden päiviään viettänyt Kansallis-Osake-Pankki, eli tuttavallisemmin KOP, rakennutti henkilöstön koulutuskeskuksen Långvikiin vuonna 1976. Silloinen KOP:n pääjohtaja Jaakko Lassila antoi arkkitehti K.A. Pinomaalle tehtäväksi suunnitella kokonaisuuden, jota ”ei tarvitse hävetä”. Rakennuksen selkeälinjaiset, 70-luvun arkkitehtuurin kärkeä edustaneet ratkaisut olivatkin ensiluokkaisia, eikä rakennuskustannuksissa säästelty.

Olennainen osa hyvinvointia on hauskanpito niin arjessa kuin juhlassa. Ainutlaatuisen paikan tanssikenkien käytölle tarjosi jo KOP:in ja Kekkosen aikakaudella Jake’s Club. Tämä Jaakko Lassilan mukaan nimetty yökerho kestitsee tilauksesta juhlijoita yhä tänäkin päivänä. Myös Långvikin ovenkahvoissa komeilevat oravalogot muistuttavat KOP:n aikakaudesta.

Korkealuokkaisista puitteista sekä Långvikin upeasta luonnosta nautti myös urheilullisena ulkoilmaihmisenä tunnettu presidentti Urho Kekkonen. Hänen vierailuistaan liikkuu kylpylähotellin käytävillä edelleen monenlaisia tarinoita kuten saunareissu, jolla Kekkonen liukastui pukuhuoneessa, minkä jälkeen upea katajasta valmistettu lattia määrättiin karhennettavaksi. Kyseinen kylpyläosastolla sijaitseva tilaussauna herättää yhä henkiin 70-luvun nostalgian pukuhuoneesta löytyvine hattuhyllyineen ja kenkälaatikkoineen. Presidentin jälkiä on nähtävillä Långvikissa myös konkreettisesti. Kokoustila Kekkosloungen seinällä komeilee presidentin metsästämän hirven pää ja huoneen toiselta puolelta saalistaan ihailee presidentti Kekkonen kuvassaan.

Kun pankilla ei ollut enää tarvetta kurssikeskukselle, se myytiin ja kunnostettiin moderniksi kokous- ja kylpylähotelliksi. Ympäröivä luonto ja rakennuksen alkuperäinen eleganssi loivat mainiot puitteet hyvinvointikeskukselle. Lopullisen inspiraatiosilauksen sisustusarkkitehtuurista vastanneelle Kristiina Michelssonille antoi James Bond. Histroriallisen ulkokuoren ja sisätilojen välillä onkin suuri kontrasti. Långvikiin saapuessaan on kuin kävelisi metsässä Bond-elokuvan juhlaviin kulisseihin.

KOKONAISVALTAISTA HYVINVOINTIA
Långvikin kokous- ja kylpylähotellin toiminta alkoi vuonna 2010, ja tänä vuonna juhlitaankin jo sen kymmenvuotista taivalta. Långvik tähtää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen jokaisen asiakkaan kohdalla, myös yritysten tapahtumissa.

Tänä päivänä wellness tarkoittaa puitteita ja palveluja, jotka tukevat kehomme ja mielemme palautumista ja hyvinvointia. Wellness on uudistumista syvän unen, laadukkaan ravinnon ja kehollisuuden kautta. Långvik tarjoaa laajan valikoiman liikuntamahdollisuuksia ja ohjattuja tunteja, sekä hemmottelevia hoitolapalveluja. Wellness on myös yhteyttä luontoon. Taustamelun ja kaupungin valojen puuttuminen antavat aistien levätä ja mieli pääsee rauhoittumaan metsäkankaiden keskellä ja meren äärellä. Långvikin kiireetön ympäristö luo ihanteellisen tilan innostumiselle, keskittymiselle ja luovuudelle.

Långvikin juuret ovat syvällä Suomen historiassa, ja niitä kunnioittaen Långvik tarjoaa vierailleen mahdollisuuden moderniin hyvinvointiin myös tulevaisuudessa. Långvik uudistuu ja monipuolistaa palvelujaan mutkattomuudesta, laadusta ja elämyksellisyydestä tinkimättä.

***

Långvikin kylpylä- ja kokoushotelli sijaitsee Kirkkonummen rauhallisessa merenrantamiljöössä vain puolen tunnin ajomatkan päästä Helsingistä. Långvikissa on 96 huonetta, 27 kokoustilaa, allasosasto ja vierasvenesatama. Långvikissa järjestetään vuosittain noin 1000 tapahtumaa ja hotellissa majoittuu noin 20 000 asiakasta. Ryokan Oy toimii operaattorina Långvikin kylpylä- ja kokoushotellissa. Ryokanin liikevaihto on lähes 8 miljonaa euroa ja sillä on yhteensä yli 60 työntekijää.