Ajankohtaista: Långvikin kiinteistö on siirtynyt kotimaiseen hallintaan. Lue lisää.

Varaukset

Teimme varaamisen helpoksi.
Klikkaa, siitä se lähtee.

LÅNGVIK LUOPUI ÖLJYLÄMMITYKSESTÄ

Uudella järjestelmällä lämmittäisi sata omakotitaloa. Ainutlaatuinen ilma-vesilämpöpumppuratkaisu tehtiin puolet edullisemmin kuin vastaava maalämpöjärjestelmä.

Raskaan polttoöljyn toimitukset Långvikiin ovat päättyneet. Kirkkonummella sijaitseva kokous- ja kylpylähotelli on vaihtanut öljylämmityksen energiatehokkaaseen lämpöpumppujärjestelmään, joka leikkaa Långvikin CO2-päästöjä noin 50 prosenttia. Energiakustannusten arvioidaan supistuvan 35 prosenttia. LeaseGreenin suunnitteleman ja toteuttaman ytimen muodostaa kahdeksan ilma-vesilämpöpumpun kokonaisuus, joka huolehtii sekä kiinteistön lämmityksestä että lämpimän käyttöveden tuotannosta.

”Teimme Långvikiin täydellisen energiaremontin, joka on sekä liiketalouden että ympäristön kannalta erittäin hyvä ratkaisu”, Långvikin toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoult sanoo. ”Meillä oli melko musta hiilijalanjälki, joka muuttui jos nyt ei valkeaksi, niin vihreäksi kuitenkin. Olen helpottunut, että öljyn polttaminen tällä tontilla loppui. Samalla öljyn hintaan, päästöihin ja veroihin liittyvät riskimme pienenivät.”

Lämpöä tuotetaan 3 x 275 kW tehoisilla Swegonin valmistamilla pumpuilla ja käyttövettä 5 x 30 kW pumpuilla, joiden valmistaja on Mitsubishi. Järjestelmän yhteenlaskettu teho vastaa noin sadan maalämpöpumpulla lämmitettävän omakotitalon tehoa. LeaseGreenin lämpöpumppujen suunnittelusta vastaava tekniikan tohtori Simo Nurmi sanoo, että tämä ratkaisu osoittautui Långvikin elinkaarikustannusten kannalta edullisimmaksi:

”Uusi järjestelmä on meidän tietojemme mukaan suurin Suomessa asennettu tämän lämpöpumpputyypin ratkaisu. Långvikin uudet pumput hyödyntävät käyttöveden tuotannossa hiilidioksidia, jonka avulla käyttöveden lämpötila saadaan nostettua jopa 90 asteeseen. Ilma-vesilämpöpumpuilla toteutetun järjestelmän hinta jää noin puoleen siitä, mitä vastaavan tehoisen maalämpöjärjestelmän rakentaminen olisi vaatinut.”

Järjestelmän suunniteltu maksimiteho voitiin mitoittaa selvästi aiempaa pienemmäksi, koska kiinteistön automaatio hyödyntää lämmöntuotannon ohjauksessa LeaseGreenin kehittämää tekoälyavusteista algoritmia. Järjestelmän asentamisesta vastasi LeaseGreenin projektipäällikön Sampsa Köpän johtama tiimi. Köppä myöntää, että kahdeksan lämpöpumpun saattaminen toimintakuntoon oli vaativa operaatio. Suuri osa asennuksista tehtiin öisin. Käyttöveden katkokset kestivät pisimmillään 1–1,5 tuntia.

”Tällaisessa kohteessa ei ole tilaa suuriin virheisiin”, Köppä sanoo. ”Kokous- ja kylpylätoimintaa pyörittävän hotellin vedet eivät saa jäähtyä, koska niiden lämmittäminen uudelleen kestää todella kauan. Satoja muuttujia sisältävässä projektissa ratkaisevassa asemassa on järjestelmän kokonaistoimittajan ja asiakkaan saumaton yhteistyö. Långvikin ammattilaiset ansaitsevat suuren kiitoksen tuesta, jonka avulla saimme tehdä heille parhaan mahdollisen kokonaisuuden.”

LeaseGreen toteutti Långvikin energiaremontin kahdessa osassa. Ensimmäisessä vaiheessa uudistettiin kiinteistön automaatio ja ilmanvaihto. Tämän jälkeen selvitettiin lämmönlähteen vaihtamiseen liittyvät vaihtoehdot, suunniteltiin tekniset ratkaisut ja toteutettiin hanke mahdollisimman ripeästi ja vähäistä häiriötä aiheuttaen. Långvikin toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoultin mukaan projektin arki yllätti myönteisesti:

”Ilahduin siitä, että näin suuren projektin pystyy tekemään ilman liiketoimintaa haittaavia katkoksia, ja asiakastyytyväisyyden säilyessä yhtä korkeana kuin aiemmin. Ja projektin yhteydessä uusittu sähköpääkeskus on niin edustava paikka, että sinne voisi mennä tarjoamaan illallisen!”

Lisätietoja:

Inka Raoult-Uusitalo
Toimitusjohtaja
Långvik Congress Wellness Hotel
040 820 4289
inka.uusitalo(a)langvik.fi

Simo Nurmi
Johtaja (energian tuotanto ja varastointi)
LeaseGreen Suomi Oy
044 098 0436
simo.nurmi(a)leasegreen.fi

~~~

Långvikin kokous- ja kylpylähotelli sijaitsee Kirkkonummen rauhallisessa merenrantamiljöössä vain puolen tunnin ajomatkan päästä Helsingistä. Långvikissa on 96 huonetta, 27 kokoustilaa, allasosasto ja venesatama. Yrityksen vuotuinen liikevaihto on 7 milj. euroa. Långvikissa järjestetään vuosittain noin 1000 tapahtumaa ja hotelli tarjoaa majoituksen noin 20 000 majoittujalle. Kiinteistön omistaa Tanskarlan Centrum Oy ja operaattorina toimii Ryokan Oy. Henkilökuntaa Långvikissa on 50 henkeä.

LeaseGreen on Suomen johtava energiapalveluyhtiö. Yhtiön palveluksessa työskentelee Suomessa ja Ruotsissa yli 50 talotekniikan asiantuntijaa, ja se tarjoaa työtä noin 300 kiinteistöammattilaisen verkostolle. LeaseGreenin kehittämälle palvelumallille on myönnetty useita julkisia tunnustuksia. Yhtiön pääomistajat Tomi Mäkipelto ja Juho Rönni palkittiin syksyllä 2017 vuoden nuorina kasvuyrittäjinä.