Ajankohtaista: Långvikin kiinteistö on siirtynyt kotimaiseen hallintaan. Lue lisää.

Varaukset

Teimme varaamisen helpoksi.
Klikkaa, siitä se lähtee.

KANSALAISALOITE

TURVATAAN KODIT, TYÖPAIKAT JA YHTEISKUNNAN SUJUVUUS!

Ryokanin johto on maanantaina 4.4.2022 jättänyt kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on turvata suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan, työpaikkojen ja omaisuuden jatkuvuus tekemällä lakimuutos, joka mahdollistaa pakotelistoilla olevien henkilöiden kiinteän omaisuuden pakkolunastuksen tai -huutokaupan. Myynneistä saatavat tuotot voitaisiin jäädyttää tai vaihtoehtoisesti käyttää Ukrainan avuksi esimerkiksi ohjaamalla ne hyväntekeväisyysjärjestölle.

Mitä enemmän asiaa selvitimme, sitä laajempia ja merkittävämpiä yhteiskunnallisia vaikutuksia totesimme nykytilanteen aiheuttavan. On järjetöntä, että sinänsä erittäin tärkeät pakotteet vaikuttavat kolmansiin osapuoliin haitallisesti: tavalliset suomalaiset voivat menettää kotinsa tai työpaikkansa, tai suomalainen matkailuelinkeino ja kulttuuriala kärsiä merkittäviä tappioita.

Miten voin vaikuttaa ja osallistua?

Käy allekirjoittamassa aloite osoitteessa:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/10603
Voit myös allekirjoittaa aloitteen kirjallisesti Långvikin vastaanotossa.

Lisäksi voit jakaa tätä linkkiä, sosiaalisen median postauksiamme tai kertoa aloitteesta omille verkostoillesi.

OTSIKKO

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan, työpaikkojen ja omaisuuden jatkuvuus turvattava: pakotelistattujen henkilöiden kiinteää omaisuutta on voitava pakkolunastaa yleisen edun nimissä.

SISÄLTÖ

Ehdotus muutoksesta olemassa olevaan lakiin:
603/1977 Laki kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta

Lakia kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta – 4 § yleisen tarpeen määritelmää, voitava soveltaa pakotelistattujen henkilöiden omaisuuteen, jotta yhteiskunnan toimivuus sekä kotimaisten yritysten ja työpaikkojen jatkuvuus turvataan.

EU:n, USA:n tai Iso-Britannian pakotelistalla oleva kiinteän omaisuuden omistaja tai haltija, noudattamalla, mitä kiinteän omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen on säädetty, on voitava velvoittaa, senhetkisestä markkinahinnasta, luopumaan kiinteästä omaisuudesta, maa-alueesta, kiinteistöstä ja siihen liittyvästä rakennuksesta tai rakennuksista.

PERUSTELUT

Pakotelistoilla olevien henkilöiden kyky hoitaa kiinteää omaisuutta on olematon johtuen muun muassa siitä, että heillä tai heidän yhtiöillään ei ole toimivaa rahaliikennettä. Pakotelistat saattavat johtaa lukkiutuneisiin tilanteisiin, joista pois pääseminen nykylainsäädännön mukaan on epäselvää. On tarkennettava lakia, joka mahdollistaa pakotteiden alla olevien henkilöiden tai heidän omistamiensa yritysten omaisuuden pakkolunastuksen ja -huutokauppaamisen. Pakkotoimenpiteestä saatava rahallinen korvaus voidaan jäädyttää, vähintään pakotteiden olemassaolon ajaksi. Pakkotoimenpiteillä ratkaistaan muuten täysin lukkiutunut ja epäselvä tilanne.

Pakotelistalla oleva henkilö ja hänen määräysvallassaan olevat kiinteät omaisuuserät aiheuttavat suurta haittaa alueellisesti ja yhteiskunnallisesti. Pakotelistalla oleva henkilö ei osaa, voi tai halua ratkaista käsillä olevaa haastetta.

Suomessa hyviä esimerkkejä nykyisistä lukkotilanteista on Helsinki Halli Oy:n toiminta Pasilassa, Ryokan Oy:n operoima Långvikin hotelli-, kokous- ja hyvinvointiliiketoiminta Kirkkonummella ja Lappohjan kerrostalot. Helsinki Hallin merkitys suomalaiselle kulttuurielämälle, jääkiekkofaneille ja tapahtumatuotannolle on korvaamaton. Långvikin toiminnalla on tärkeät ja korvaamattomat positiiviset vaikutukset Kirkkonummen elinkeinoelämään ja työpaikkoihin, sekä pääkaupunkiseudun matkailu- ja kongressikohteena. Lappohjan kerrostalot ovat tavallisten ihmisten asuntoja ja tällä hetkellä Hangon kunta on joutunut järjestämään asukkaille sähköt.

Kyseessä olevien yritysten ja sidosryhmien kannalta tilanne on selvitettävä. Pakkolunastus ratkaisee ongelman ja selkiyttää tilannetta kaikkien sidosryhmien kannalta. Vaihtoehto on antaa kiinteän omaisuuden rapistua, jopa ympäristölle vaaralliseen kuntoon, ja siivota siinä vaiheessa sotku moninkertaisella hinnalla. Vaihtoehtoinen tie ei oikeasti ole vaihtoehto, se toimii myös indikaationa kansainvälisesti siitä, että Suomessa ei saada ilmiselviä päätöksiä aikaiseksi haastavissa olosuhteissa. Maailmalla johtajuutta ovat osoittaneet Iso-Britannia ja USA. Isossa-Britanniassa on haettu ratkaisuja tilanteeseen, jossa jalkapalloseuran omistaja on pakotteiden alla. USA:ssa on senaatin käsittelyssä aloite, jossa tavoitteena on voida myydä pakotteiden alla olevien henkilöiden kiinteää omaisuutta ja ohjata myynnistä tulevat varat Ukrainan auttamiseen. Euroopassa johtajuuden pakotteisiin ja pakkotoimenpiteisiin liittyen on ottanut Ranska. Suomen tulisi osoittaa nyt aloitteellisuutta, tehdä tarvittavat pakkotoimenpiteet ja turvata näin yhteiskunnallinen jatkuvuus.

AIHEESTA MEDIASSA

Oligarkkien omaisuuden jäädyttämisen vaikeudesta: https://www.hs.fi/talous/art-2000008705402.html

Esimerkkejä omistuksista: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008666636.html

Helsinki Hallin tilanteesta esimerkki: https://yle.fi/uutiset/3-12351188

Lappohjan tilanteesta esimerkki: Kerrostalon asukkaista tuli yllättäen pakotteiden uhreja Hangossa, näin tilanne kärjistyi – talojen siirtyminen venäläisille miljardööreille herättää kysymyksiä – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Långvikin tilanne: Erikoinen tilanne: Kukaan ei tiedä, kenen omistuksessa venäläisen oligarkin hotellikiinteistö Kirkkonummen Långvikissa nyt on – näin kommentoi vuokranmaksun katkaissut suomalainen kylpyläyhtiö | Paikalliset | Länsiväylä (lansivayla.fi)

Esimerkki Ranskan johtajuudesta varojen jäädytyksessä: France freezes €850 million of Russian assets (thelocal.fr)

Esimerkki jäädytettyjen varojen käytöstä: https://www.forbes.com/sites/jonathanponciano/2022/03/15/seized-russian-oligarchs-assets-could-be-used-for-ukraine-aid-under-senate-bill/?sh=2dffab4b2b9c

Esimerkki jäädytetyn omaisuuden ylläpidon hankaluuksista sekä lakimuutoksista Isossa-Britanniassa ja USA:ssa: https://fortune.com/2022/03/10/what-happens-to-russian-oligarchs-seized-yachts-private-jets-and-mansions/

Esimerkki myyntiprosessista, kun omistaja on pakotelistalla: Chelsea sale: Sir Martin Broughton, Todd Boehly and Ricketts family bids on shortlist to buy club | Football News | Sky Sports

Yhteyshenkilö:
Antti Lepäntalo
Operations Manager
antti.lepantalo(a)langvik.fi

~~~

Långvikin kylpylä- ja kokoushotelli sijaitsee Kirkkonummen rauhallisessa merenrantamiljöössä vain puolen tunnin ajomatkan päästä Helsingistä. Kansainväliset mitat täyttävä hotelli tarjoaa asiakkailleen ylellisistä wellness-palveluista ja kulinaarisista hemmotteluhetkistä koostuvaa kokonaisvaltaista hyvää oloa. Tyylikkäät ja monipuoliset kokous- ja juhlatilat muuttuvat moneksi ja mahdollistavat niin pienien kuin suurienkin tilaisuuksien järjestämisen.